fbpx Skip to content

Alles wat je moet weten over nachtlenzen

Nachtlenzen zijn een speciaal soort lenzen die je ’s nachts draagt, zodat je overdag scherp kunt zien zonder een bril of daglenzen. Ze werken door je oogafwijking te corrigeren terwijl je slaapt. Om nachtlenzen te dragen, moet je naar een contactlensspecialist zoals JM Optiek gaan om te bepalen of je ogen geschikt zijn voor deze lenzen. Vervolgens zullen de lenzen speciaal voor jouw ogen worden gemaakt en zal de opticien je ogen regelmatig controleren.

Wat doen nachtlenzen precies?

Tijdens de nacht, corrigeren nachtlenzen de afwijkingen in je ogen terwijl je slaapt. Door het dragen van de lenzen, wordt het hoornvlies in je ogen iets dunner, waardoor het licht dat in je oog valt anders wordt gebroken, resulterend in scherp zicht.

Nachtlenzen laten aanmeten door een opticien

Om de juiste nachtlenzen te krijgen, is het belangrijk om een opticien te raadplegen. Nachtlenzen zijn op maat gemaakt en daarom is het essentieel om de juiste persoon te vinden voor het proces. In het begin is het van groot belang om regelmatig contact te hebben met de specialist, om te bepalen of jouw ogen geschikt zijn voor deze lenzen. Zodra de juiste lens is gekozen, moet je regelmatig terugkomen voor controle om ervoor te zorgen dat de juiste correctie wordt gehandhaafd. Een specialist kan precies bepalen waar hij op moet letten en zal het proces nauwkeurig in de gaten houden.

Hoe lang gaan nachtlenzen mee?

Nachtlenzen zijn gemaakt van een steviger materiaal dan daglenzen, waardoor ze langer meegaan. Hoewel ze langer meegaan dan daglenzen, wordt het aangeraden om ze jaarlijks te vervangen om een goede werking te garanderen en de juiste sterkte te behouden. Het is belangrijk om de lenzen goed schoon te houden om de levensduur te verlengen.

Voor wie zijn nachtlenzen geschikt?

Nachtlenzen zijn geschikt voor mensen met een sterkte tot -4,00 en een cilinder tot de helft van de basissterkte. Het kan even wennen zijn om nachtlenzen te dragen, maar een opticien kan je hierbij helpen. Je moet de lenzen immers de hele nacht dragen. Helaas corrigeren nachtlenzen geen plus- of multifocale sterktes, voor dit soort sterktes zijn lenzen voor overdag meer geschikt. Zoals gezegd is het dragen van nachtlenzen in het begin even wennen. Als je nog nooit eerder contactlenzen hebt gedragen, zal de opticien je helpen met het inzetten en uithalen van de lenzen. Ook als je eerder dag-, week- of maandlenzen hebt gedragen, zal er uitleg nodig zijn voor het inzetten en uithalen van nachtlenzen, omdat de lens direct in het midden van het oog geplaatst wordt. Het uithalen kan worden gedaan door te knipperen of met een speciaal zuigertje. Wil je weten of nachtlenzen voor jou geschikt zijn? Plan dan gerust vrijblijvend een afspraak in!

Hoe lang moet je nachtlenzen minimaal in hebben?

De tijd die iemand slaapt kan variëren, soms heeft iemand een kortere nacht. Om het gewenste effect te bereiken, is het aan te raden om de nachtlenzen minimaal zes uur per nacht te dragen. Het is aanbevolen om de lenzen alleen ’s nachts te dragen, omdat anders het ritme waarin de ogen worden gecorrigeerd wordt verstoord.