fbpx Skip to content

Het belang van het dragen van de juiste sterkte

Uw ogen zijn heel belangrijk! Dat is iets wat wij als opticien natuurlijk goed begrijpen. Voor de meeste mensen zal dit logisch klinken, maar toch zorgt lang niet iedereen goed voor zijn of haar ogen. Tegenwoordig is de belasting van de ogen steeds groter. De hele dag staren naar het beeldscherm van uw telefoon of computer is niet ongebruikelijk. Het dragen van een bril of lenzen kan op de lange termijn voordelen opleveren.

De werking van een bril

Voordat we het voordeel van het dragen van een bril benoemen, leggen we eerst de werking van een bril uit. In een oog zit een ooglens, die ervoor zorgt dat alle lichtstralen samen gebundeld worden op het netvlies. Als dit gelijkmatig gebeurt, dan vallen de lichtstralen samen op één gedeelte van het oog. Dit houdt in dat het zicht scherp is. Bij een drietal afwijkingen is dit niet het geval. Deze afwijkingen zijn: myopie (bijziendheid), hypermetropie (verziendheid) en astigmatisme (cilinder afwijking). Een brilglas zorgt ervoor dat deze lichtstralen gelijkmatig breken en samenvallen op een klein gedeelte van uw netvlies. De mythe dat het dragen van een bril de ogen verslechtert gaat rond op het internet. Dit is niet waar. Het tegenovergestelde kan daarentegen wel voorkomen. Als u ondanks een oogafwijking geen bril draagt, of de verkeerde sterkte draagt, kunnen uw ogen verslechteren. Als u twijfelt over de sterkte van uw ogen, kunt u altijd een gratis oogmeting laten doen.

Liever een bril, of toch lenzen?

De keuze voor een bril kan een lastige zijn. Bij JM Optiek kunt u terecht voor brillen met mooie monturen in verschillende prijsklassen. Van homesyle brillen vanaf €39 tot en met de meest toonaangevende luxe brillen op het gebied van oogmode. Als de stap naar een bril te groot is, kunt ook altijd nog kiezen voor contactlenzen. Contactlenzen hebben dezelfde werking als brillenglazen. Het voordeel van contactlenzen is dat deze minder opvallen dan een bril. Bent u benieuwd of uw ogen geschikt zijn voor contactlenzen, dan kunt u een uitgebreid gratis onderzoek laten doen door een contactlensspecialist. Uit het onderzoek wordt niet alleen bepaald of uw ogen geschikt zijn voor lenzen, maar ook welke lens het beste bij u past.